dziewczynka z warzywami

Jadłospis dla przedszkola

Poniżej podajemy jadłospis dla dzieci uczęszczających do przedszkola. Zespół zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie. Spis alergenów znajduje się pod jadłospisem do pobrania.

Do każdego posiłku podawana jest woda.

 

napis jadłospis

 

 

Od dnia 15.04.2024r. do dnia 22.04.2024r.
W czasie pobytu w przedszkolu dzieci otrzymują wodę do picia

Data Śniadanie Obiad Przystawka do II dania Podwieczorek
Poniedziałek
15.04.2024
Pieczywo mieszane, masło, szynka z fileta drobiowego, papryka, rzodkiewka,
Kawa zbożowa z mlekiem 1,6
Zupa: koperkowa,
Spaghetti bolognese
Kompot wieloowocowy 6,8
 Jabłko Perełki serowe, chrupki kukurydziane
Herbata miętowa 1,6
Wtorek
16.04.2024
Zupa mleczna z makaronem
Bułka dyniowa z masłem, ser żółty, pomidor, szczypiorek
Herbata z cytryną 1,6
Zupa: wiosenna z ryżem,
Prażuch z okrasą i kapustą zasmażaną
Kompot wieloowocowy 6,8
Banan Kanapka z masłem, pasztet drobiowy, ogórek kiszony, sałata
Sok malinowy 1,6
Środa
17.04.2024
Pieczywo mieszane, masło, parówka z szynki, papryka, szczypior
Kawa zbożowa z mlekiem 1,6
Zupa: buraczkowa
Racuchy z cukrem pudrem
Kompot wiśniowy 6,8
Daktyle Pieczywo żytnie, masło, serek śmietankowy topiony, pomidor koktajlowy
Herbata z owoców leśnych 1,6
Czwartek
18.04.2024
Płatki kukurydziane z mlekiem,
Pieczywo wieloziarniste, masło, szynka gotowana, ogórek zielony,
Kawa zbożowa z mlekiem 1,6
Zupa: krem pieczarkowy,
Ziemniaki puree, karkówka grillowana , sałata lodowa z mozzarellą w sosie winegret
Kompot wieloowocowy 6,8
Kiwi Babka kakaowa,
Paluszki z sezamem
Herbata rumiankowa 1,2,6,10

Piątek

19.03.2024

Bułka kajzerka z masłem, jajecznica, rzodkiewka, szczypior
Kawa zbożowa z mlekiem 1,2,6
Zupa: z fasolki szparagowej
Ryba po grecku z ryżem
Kompot porzeczkowy 6,8
Winogron Kisiel malinowy, chrupki kukurydziane
Herbata 1,6
Poniedziałek 22.04.2024 Kasza manna na mleku
Pieczywo słonecznikowe, masło, pasta rybna, ogórek kiszony
Herbata z miodem 1,3,6
Zupa: barszcz biały z kiełbasą,
Makaron z serem na słodko
Kompot wieloowocowy 6,8
Jabłko Ciastka wielozbożowe, mus owocowy, Woda z cytryną 1,6

 

  

grafika owoców

 

Zastrzega się zmiany w jadłospisie

* Dosalamy solą o obniżonej zawartości sodu ( norma do 3 g)

* Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, zioła Małgosi, papryka słodka , jarzynka bez glutaminianu sodu  , które  zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości alergenów, glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera
i gorczycy.

* Przy pobycie całodziennym i korzystaniu z trzech posiłków (śniadanie, obiad, podwieczorek) udział procentowy powinien wynosić ok .70-75% codziennego zapotrzebowania energetycznego

* W jadłospisie zostały oznaczone produkty będące alergenami według tabeli. Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.  Do posiłków używane są przyprawy : pieprz , ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryk słodka, lubczyk, cynamon, zioła Małgosi. Zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać Śladowe ilości: mleka, jaj, soi, selera i gorczycy

 

Numery alergenów występujących w posiłkach

 

1. Zboża zawierające gluten

7. Orzechy

2. Jaja i produkty pochodne

8. Seler i produkty pochodne
3. Ryby i produkty pochodne 9. Gorczyca i pochodne
4. Orzeszki ziemne (arachidowe) 10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
5. Soja i produkty pochodne 11.Dwutlenek siarki w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/I w przeliczeniu na SO2
6. Mleko i produkty pochodne 12. Kakao

W wędlinach śladowo mogą występować: soja, gluten, seler. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz cytrynowy i ziołowy, imbir, curry, kurkuma, oregano, rozmaryn. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 


Gramatura posiłków

Śniadanie


• Zupa mleczna – 200g
• Pieczywo  35g
• Masło – 6g
• Wędlina/ser żółty – 15-20g
• Pomidor, ogórek – 15-20g
• Papryka, rzodkiewka – 20g
• Napój -  150ml

 

Obiad


• Zupa – 250-300g
• Kotlet mielony, schabowy, z pierś kurczaka  65g
• Klopsy, pulpety – 60g
• Udko kurczaka – 90g
• Gulasz ,mięso razem z sosem – 100-120g
• Ziemniaki – 150g
• Ryż, kasza, makaron – 80-100g
• Surówka – 100g
• Mizeria – 120g
• Warzywa gotowane z wody – 70g
• Dodatki warzywne ( pasek papryki, krążek marchewki) – 30g

 

Przystawka do II dania


• Owoce – 80-100g
• Warzywa – 20-30g
• Orzechy, ziarna – 5g
• Sok świeży – 150ml

 

Podwieczorek


• Pieczywo – 35g
• Masło – 6g
• Wędlina/ser żółty – 15-20g
• Warzywa – 20-30g
• Ciasto biszkoptowe – 100g
• Ciasta – 50g
• Owoce – 80g
• Sałatki 100g
• Pasty rybne – 30g

 

Szkoła Twoich marzeń!