dziewczynka z warzywami

Jadłospis dla przedszkola

Poniżej podajemy jadłospis dla dzieci uczęszczających do przedszkola. Zespół zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie. Spis alergenów znajduje się pod jadłospisem do pobrania.

Do każdego posiłku podawana jest woda.

 

 

napis jadłospis

 

 

Od dnia 17.02.2025 r. do dnia 24.02.2025 r.
W czasie pobytu w przedszkolu dzieci otrzymują wodę do picia

 

Data Śniadanie Obiad Przystawka do II dania Podwieczorek
Poniedziałek 
17.02.2025

Bułka wieloziarnista z masłem, parówka drobiowa, sałata, rzodkiewka,
Herbata malinowa 1,7
Zupa: Barszcz biały z kiełbasą 
Ryż z sosem owocowym  
Kompot wieloowocowy 7,9
Jabłko Kanapka z masłem, serek topiony, ogórek zielony
Herbata 1,7
Wtorek 
18.02.2025
Zupa mleczna z makaronem,
Pieczywo orkiszowe z masłem, szynka gotowana, papryka, sałata lodowa 
Herbata z cytryną 1,3,7
Zupa: rosół z grysikiem, 
Ziemniaki, kotlet mielony, buraczki 
 Kompot wieloowocowy 3,7,9
Gruszka Pączki serowe, chrupki kukurydziane
Woda z cytryną 1,
Środa
19.02.2025
Pieczywo mieszane, masło, jajecznica, rzodkiewka
Kawa zbożowa z mlekiem 1,3,7
Zupa: pomidorowa, 
Ziemniaki, twarożek ze szczypiorkiem, 
Kompot porzeczkowy 7,9
Kiwi Kanapka z masłem, wędlina drobiowa, ogórek kiszony 
Herbata miętowa 1,7
Czwartek
20.02.2025
Kasza manna z mlekiem,
Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, pomidor koktajlowy, szczypiorek
Herbata  1,7
Zupa: brokułowa,
Kasza pęczak, gulasz drobiowy, surówka z kapusty kiszonej z marchewką 
Kompot wiśniowy 7,9

Orzechy nerkowca 8, 

Mus truskawkowy, babka jogurtowa Herbata rumiankowa 1,3,7

Piątek
21.02.2025

Pieczywo mieszane, masło, pasta rybna, papryka
Kawa zbożowa z mlekiem 1,4,7
Zupa: cytrynowa z makaronem
 ziemniaki, filet z mintaja opiekany, marchewka z groszkiem gotowana na parze
Kompot śliwkowy 3,4,7,9
Banan Budyń waniliowy (wyrób własny),
Wafle ryżowe
Sok wiśniowy 1,3,7

Poniedziałek 24.02.2025

Płatki owsiane z mlekiem, 
Bułka grahamka z masłem, pasztet pomidorowy, sałata, rzodkiewka,
Herbata malinowa 1,7
Zupa: schabowa z ziemniakami 
Makaron kokardki w sosie szpinakowo-śmietanowym  
Kompot wieloowocowy 3,7,9
Jabłko Kanapka z masłem, serek topiony, pomidor, szczypiorek
Herbata 1,7

  

grafika owoców

 

Zastrzega się zmiany w jadłospisie

* Dosalamy solą o obniżonej zawartości sodu ( norma do 3 g)

* Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, zioła Małgosi, papryka słodka , jarzynka bez glutaminianu sodu  , które  zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości alergenów, glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera
i gorczycy.

* Przy pobycie całodziennym i korzystaniu z trzech posiłków (śniadanie, obiad, podwieczorek) udział procentowy powinien wynosić ok .70-75% codziennego zapotrzebowania energetycznego

* W jadłospisie zostały oznaczone produkty będące alergenami według tabeli. Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.  Do posiłków używane są przyprawy : pieprz , ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryk słodka, lubczyk, cynamon, zioła Małgosi. Zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać Śladowe ilości: mleka, jaj, soi, selera i gorczycy

 

 

Numery alergenów występujących w posiłkach

 

1. Zboża zawierające gluten

7. Orzechy

2. Jaja i produkty pochodne

8. Seler i produkty pochodne
3. Ryby i produkty pochodne 9. Gorczyca i pochodne
4. Orzeszki ziemne (arachidowe) 10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
5. Soja i produkty pochodne 11.Dwutlenek siarki w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/I w przeliczeniu na SO2
6. Mleko i produkty pochodne 12. Kakao

W wędlinach śladowo mogą występować: soja, gluten, seler. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz cytrynowy i ziołowy, imbir, curry, kurkuma, oregano, rozmaryn. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 


Gramatura posiłków

Śniadanie


• Zupa mleczna – 200g
• Pieczywo  35g
• Masło – 6g
• Wędlina/ser żółty – 15-20g
• Pomidor, ogórek – 15-20g
• Papryka, rzodkiewka – 20g
• Napój -  150ml

 

Obiad


• Zupa – 250-300g
• Kotlet mielony, schabowy, z pierś kurczaka  65g
• Klopsy, pulpety – 60g
• Udko kurczaka – 90g
• Gulasz ,mięso razem z sosem – 100-120g
• Ziemniaki – 150g
• Ryż, kasza, makaron – 80-100g
• Surówka – 100g
• Mizeria – 120g
• Warzywa gotowane z wody – 70g
• Dodatki warzywne ( pasek papryki, krążek marchewki) – 30g

 

Przystawka do II dania


• Owoce – 80-100g
• Warzywa – 20-30g
• Orzechy, ziarna – 5g
• Sok świeży – 150ml

 

Podwieczorek


• Pieczywo – 35g
• Masło – 6g
• Wędlina/ser żółty – 15-20g
• Warzywa – 20-30g
• Ciasto biszkoptowe – 100g
• Ciasta – 50g
• Owoce – 80g
• Sałatki 100g
• Pasty rybne – 30g

 

Szkoła Twoich marzeń!