Jadłospis dla przedszkola
Poniżej podajemy jadłospis dla dzieci uczęszczających do przedszkola. Zespół zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie. Spis alergenów znajduje się pod jadłospisem do pobrania.
Do każdego posiłku podawana jest woda.
Od dnia 17.02.2025 r. do dnia 24.02.2025 r.
W czasie pobytu w przedszkolu dzieci otrzymują wodę do picia
Data | Śniadanie | Obiad | Przystawka do II dania | Podwieczorek |
---|---|---|---|---|
Poniedziałek 17.02.2025 |
Bułka wieloziarnista z masłem, parówka drobiowa, sałata, rzodkiewka, Herbata malinowa 1,7 |
Zupa: Barszcz biały z kiełbasą Ryż z sosem owocowym Kompot wieloowocowy 7,9 |
Jabłko | Kanapka z masłem, serek topiony, ogórek zielony Herbata 1,7 |
Wtorek 18.02.2025 |
Zupa mleczna z makaronem, Pieczywo orkiszowe z masłem, szynka gotowana, papryka, sałata lodowa Herbata z cytryną 1,3,7 |
Zupa: rosół z grysikiem, Ziemniaki, kotlet mielony, buraczki Kompot wieloowocowy 3,7,9 |
Gruszka | Pączki serowe, chrupki kukurydziane Woda z cytryną 1, |
Środa 19.02.2025 |
Pieczywo mieszane, masło, jajecznica, rzodkiewka Kawa zbożowa z mlekiem 1,3,7 |
Zupa: pomidorowa, Ziemniaki, twarożek ze szczypiorkiem, Kompot porzeczkowy 7,9 |
Kiwi | Kanapka z masłem, wędlina drobiowa, ogórek kiszony Herbata miętowa 1,7 |
Czwartek 20.02.2025 |
Kasza manna z mlekiem, Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, pomidor koktajlowy, szczypiorek Herbata 1,7 |
Zupa: brokułowa, Kasza pęczak, gulasz drobiowy, surówka z kapusty kiszonej z marchewką Kompot wiśniowy 7,9 |
Orzechy nerkowca 8, |
Mus truskawkowy, babka jogurtowa Herbata rumiankowa 1,3,7 |
Piątek |
Pieczywo mieszane, masło, pasta rybna, papryka Kawa zbożowa z mlekiem 1,4,7 |
Zupa: cytrynowa z makaronem ziemniaki, filet z mintaja opiekany, marchewka z groszkiem gotowana na parze Kompot śliwkowy 3,4,7,9 |
Banan | Budyń waniliowy (wyrób własny), Wafle ryżowe Sok wiśniowy 1,3,7 |
Poniedziałek 24.02.2025 |
Płatki owsiane z mlekiem, Bułka grahamka z masłem, pasztet pomidorowy, sałata, rzodkiewka, Herbata malinowa 1,7 |
Zupa: schabowa z ziemniakami Makaron kokardki w sosie szpinakowo-śmietanowym Kompot wieloowocowy 3,7,9 |
Jabłko | Kanapka z masłem, serek topiony, pomidor, szczypiorek Herbata 1,7 |
Zastrzega się zmiany w jadłospisie
* Dosalamy solą o obniżonej zawartości sodu ( norma do 3 g)
* Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, zioła Małgosi, papryka słodka , jarzynka bez glutaminianu sodu , które zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości alergenów, glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera
i gorczycy.
* Przy pobycie całodziennym i korzystaniu z trzech posiłków (śniadanie, obiad, podwieczorek) udział procentowy powinien wynosić ok .70-75% codziennego zapotrzebowania energetycznego
* W jadłospisie zostały oznaczone produkty będące alergenami według tabeli. Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. Do posiłków używane są przyprawy : pieprz , ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryk słodka, lubczyk, cynamon, zioła Małgosi. Zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać Śladowe ilości: mleka, jaj, soi, selera i gorczycy
Numery alergenów występujących w posiłkach
1. Zboża zawierające gluten |
7. Orzechy |
2. Jaja i produkty pochodne |
8. Seler i produkty pochodne |
3. Ryby i produkty pochodne | 9. Gorczyca i pochodne |
4. Orzeszki ziemne (arachidowe) | 10. Nasiona sezamu i produkty pochodne |
5. Soja i produkty pochodne | 11.Dwutlenek siarki w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/I w przeliczeniu na SO2 |
6. Mleko i produkty pochodne | 12. Kakao |
W wędlinach śladowo mogą występować: soja, gluten, seler. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz cytrynowy i ziołowy, imbir, curry, kurkuma, oregano, rozmaryn. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Gramatura posiłków
Śniadanie
• Zupa mleczna – 200g
• Pieczywo 35g
• Masło – 6g
• Wędlina/ser żółty – 15-20g
• Pomidor, ogórek – 15-20g
• Papryka, rzodkiewka – 20g
• Napój - 150ml
Obiad
• Zupa – 250-300g
• Kotlet mielony, schabowy, z pierś kurczaka 65g
• Klopsy, pulpety – 60g
• Udko kurczaka – 90g
• Gulasz ,mięso razem z sosem – 100-120g
• Ziemniaki – 150g
• Ryż, kasza, makaron – 80-100g
• Surówka – 100g
• Mizeria – 120g
• Warzywa gotowane z wody – 70g
• Dodatki warzywne ( pasek papryki, krążek marchewki) – 30g
Przystawka do II dania
• Owoce – 80-100g
• Warzywa – 20-30g
• Orzechy, ziarna – 5g
• Sok świeży – 150ml
Podwieczorek
• Pieczywo – 35g
• Masło – 6g
• Wędlina/ser żółty – 15-20g
• Warzywa – 20-30g
• Ciasto biszkoptowe – 100g
• Ciasta – 50g
• Owoce – 80g
• Sałatki 100g
• Pasty rybne – 30g