Jadłospis dla szkoły
Poniżej podajemy jadłospis dla uczniów szkoły podstawowej. Zespół zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie. Spis alergenów znajduje się pod jadłospisem do pobrania.
Do każdego posiłku podawana jest woda.
Dzień tygodnia | Co na obiad? |
---|---|
Poniedziałek 02.12 | Zupa: żurek z białą kiełbasą, makaron z sosem pomidorowym, kompot wieloowocowy 6,8 |
Wtorek 03.12 | Zupa: rosół z ryżem, ziemniaki, kotlet mielony, buraczki, kompot wieloowocowy 6,8 |
Środa 04.12 | Zupa: z zielonego groszku, ziemniaki, twarożek z jogurtem i rzodkiewką, kompot porzeczkowy 6,8 |
Czwartek 05.12 | Zupa: koperkowa z ziemniakami, ryż, gulasz z wołowiny, w sosie z kolorowych warzyw, kompot wiśniowy 6,8 |
Piątek 06.12 | Zupa: krem z białych warzyw, ziemniaki, filet z mintaja z koperkiem, surówka z marchewki z brzoskwinią, kompot śliwkowy 3,6,8 |
Poniedziałek 09.12 | Zupa: żurek z białą kiełbasą, makaron z sosem pomidorowym, kompot wieloowocowy 6,8 |
*Zastrzega się zmiany w jadłospisie
- Dosalamy solą o obniżonej zawartości sodu (norma do 3 g)
- Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, zioła Małgosi, papryka słodka, jarzynka bez glutaminianu sodu, które zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości alergenów, glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
- Przy pobycie całodziennym i korzystaniu z trzech posiłków (śniadanie, obiad, podwieczorek) udział procentowy powinien wynosić ok .70-75% dziennego zapotrzebowania energetycznego
- W jadłospisie zostały oznaczone produkty będące alergenami według tabeli. Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. Do posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, cynamon, zioła Małgosi. Zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: mleka, jaj, soi, selera i gorczycy
Numery alergenów występujących w posiłkach
Numery alergenów występujących w posiłkach.
1. Zboża zawierające gluten
2. Jaja i produkty pochodne
3. Ryby i produkty pochodne
4. Orzeszki ziemne (arachidowe)
5. Soja i produkty pochodne
6. Mleko i produkty pochodne
7. Orzechy
8. Seler i produkty pochodne
9. Gorczyca i pochodne
10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
11. Dwutlenek siarki w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/I w przeliczeniu na SO2
12. Kakao
W wędlinach śladowo mogą występować: soja, gluten, seler. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz cytrynowy i ziołowy, imbir, curry, kurkuma, oregano, rozmaryn. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.